Abonneren  Inloggen

Simian breekt Beneluxmarkt voor nanografisch drukken open

6 februari 2020

Landa Digital Printing, uitvinder van de gepatenteerde nanografische druktechniek, heeft een S10P nanografische drukpers verkocht aan online drukker Simian. Het betreft de eerste plaatsing van een Landa nanodrukpers in de Benelux. De machine is naar verwachting eind augustus bij Simian in het Groningse Westerbroek operationeel. 

"Stay tuned Netherlands, something is coming your way". Met die woorden liep Benny Landa afgelopen week al in deze korte video vooruit op groot nieuws dat Wouter Haan 5 februari bevestigde tijdens de Vakdag Print & Sign, georganiseerd door vakblad PRINTmatters. Begin jaren negentig was de inmiddels 72-jarige Steve Jobs van de grafische industrie al één van de twee uitvinders van het digitale drukken. In 2012 kondigde hij het nanografische drukken als een tweede grafische revolutie aan. Waar digitaal drukken gepaard ging met lagere kosten voor het drukken van kleine oplagen en offsetdrukken vanwege de kosten voor de benodigde drukplaten pas rendeerde bij hogere oplagen, daar vormde nanografisch drukken volgens Landa een ideale tussenoplossing voor drukwerkbehoeften waarin beide bestaande technieken weinig rendabel bleken. Maar dat niet alleen: deze druktechniek zou door een fijnmaziger pigmentdispersie en een indirecte manier van inktoverbrenging ook meer scherpte en kleurkracht opleveren, waarover straks meer. Inmiddels zijn we acht jaar verder en zijn de eerste Landa nanografische drukpersen dan eindelijk geplaatst, in uiteenlopende werelddelen. Landa is medio 2019 in haar productielocatie in Israël dan ook overgegaan op serieproductie. 

De toen 65-jarige Benny Landa maakte de grafische industrie voor het eerst bekend met nanografisch drukken tijdens de Drupa-beurs van 2012 in Düsseldorf. Waarschijnlijk had hij toen niet gedacht dat het nog zeven jaar zou duren voordat het stadium van serieproductie kon aanvangen. 

Zware investeringen in grote, dure machines

Terug naar Simian uit Westerbroek, onder de rook van Groningen. Directeur Wouter Haan is niet de man die bang is voor torenhoge investeringen. Simian, moederbedrijf van onder meer de bestelportals Drukland, Reclameland en Flyerzone, voert alle drukwerkopdrachten zelf uit. Die strategische keuze komt voort uit de gedachte dat elke uitbestede activiteit aan een actor in de drukwerkketen verlies van leversnelheid en van marge voor Simian betekent. Vanwege de sterk toegenomen vraag breidde het bedrijf de bestaande locatie van 10.000 m2 uit met een enorme, inmiddels gereed gekomen nieuwbouw. Deze vult het leeuwendeel van een aangekocht naastgelegen weiland van 25.000 m2. De Landa S10P wordt in maart geleverd en komt niet in de nieuwe hal, maar in de bestaande hal terecht, in de nabijheid van de beide Komori’s en HP Indigo’s.

Wat komt er dan wel in die nieuwe hal te staan? Ook daarover vertelde Haan op de Vakdag Print & Sign. De huidige Brother-textielpersen met een productiviteit van 15 stuks kleding per uur worden bijvoorbeeld vervangen door Kornit-persen die 180 stuks kleding per uur kunnen bedrukken. Al die gedrukte spullen moeten efficiënt worden ingepakt. Daarvoor schafte Simian een Packsize-machine aan. Na automatische kartoninvoer kan deze ongeveer zes meter brede machine naast elkaar verschillende formaten dozen geautomatiseerd in elkaar zetten. Spandoeken, meshdoeken en mastvlaggen worden voortaan bedrukt op een ook al nieuw aangeschafte Durst RHO 512R LED-machine, die een Mutoh grootformaat printer vervangt. De Mutoh printte van de rol tot 2,5 meter breed. De Durst-mastodont kan tot vijf meter breed printen. De grote spandoeken en andere producten kunnen er zonder zomen mee worden geproduceerd en dubbelzijdig worden bedrukt. 

De S10P nanografische drukpers van Landa Digital Printing, die Simian komende zomer in gebruik neemt.

Combinatie van snelheid, kwaliteit en flexibiliteit leidt tot keuze voor Landa 

Maar de aanschaf van een Landa S10P bleef toch hét grote nieuws dat Wouter Haan op de Vakdag Print & Sign officieel bevestigde. Opvallend is dat precies het verkoopargument dat Landa op de Drupa 2012 naar voren bracht Simian acht jaar later deed besluiten tot aanschaf van deze inmiddels marktrijpe drukpers: meer flexibiliteit ten opzichte van de huidige keuze tussen offsetdrukken op de Komori's of digitaal drukken op de HP Indigo's. In talrijke situaties zullen de rekensommetjes bij orders zo uitvallen dat producties die nu op genoemde machines worden gedaan straks verschuiven naar de Landa S10P. Bij een groeiende hoeveelheid orders hoeft dat wellicht nog niet te betekenen dat de totale productie op de bestaande persen lager zal worden. 
Haan toonde zich onder de indruk van de combinatie van snelheid en kwaliteit die hij zelf op de S10P drukpers heeft waargenomen. Hij meldde dat de S10P in september bij Simian 6.500 vellen per uur gepersonaliseerd kan drukken. Een indrukwekkende snelheid voor een drukpers zonder drukplaten. Deze snelheid kan Landa later zelfs verhogen tot 13.000 vellen per uur bij geen omsteltijden, zo heeft Haan van Landa te horen gekregen.


Wouter Haan begon in 2008 met Reclameland en heeft van Simian een snelgroeiende, winstgevende en volop investerende internetdrukker gemaakt.

Wat nanografisch drukken zo anders maakt

Haan ging in zijn presentatie niet in op de essentie van nanografisch drukken. Ook in dit geval wordt gewerkt met inkjetkoppen, maar de nieuwe techniek kenmerkt zich door het gebruik van nano-pigmenten in watergedragen inkten. Deze extreem kleine, maar des te fijner verspreide pigmentdeeltjes weerkaatsen logischerwijs minder licht dan de kleinere aantallen van veel grotere pigmentdeeltjes in conventionele drukinkten. Daarnaast wordt de inkt niet rechtstreeks op het substraat aangebracht, maar eerst op een verwarmd medium waarop de inkt al droogt en een uniforme polymere laag vormt; die filmlaag wordt vervolgens overgebracht op het substraat, waardoor er geen inkt meer kan intrekken in het substraat. Het gevolg van dit alles is (volgens Landa) meer scherpte en meer kleurkracht.

Bij Simian zal het niet blijven

Resteert de vraag hoe het verder gaat met nanografisch drukken in Nederland. Met Simian is het eerste schaap over de dam. Op de beursvloer van de Vakdag Print & Sign viel - off the record - te beluisteren dat dit jaar waarschijnlijk meer nieuws is te verwachten over een volgende plaatsing van (een) Landa-pers(en) in Nederland. 


Wouter Haan genoot zichtbaar van zijn presentatie voor een groot grafisch publiek tijdens de Vakdag Print & Sign 2020.