Abonneren  Inloggen
Van onze partner KYOCERA Document Solutions

Kyocera blijft vernieuwen: de duurzaamste vorm van inkjet production printing

20 december 2022

Bij het Japanse Kyocera is duurzaamheid geen hype, maar een kernwaarde. Er zijn zelfs drijvende zonneparken voor de energievoorziening. Drie jaar geleden betrad de multinational de markt voor highspeed inkjet production printing met een machine die ongekend duurzaam produceert. We spraken met Etienne Hendriks en Erik Wolthuis. Zij zijn respectievelijk directeur en productmanager printers bij Kyocera Document Solutions Nederland.

Kun jullie een korte introductie geven op de ontwikkeling van Kyocera, en de rol die duurzaamheid speelt?

Hendriks: ‘Kyocera is in 1959 in Japan gestart en stond voor Kyoto Ceramics. De basis van het bedrijf vormde dus keramiek: een slijtvast, hittebestendig, duurzaam product. Kyocera begon als toeleverancier van keramische deelcomponenten en halffabricaten. Zo zijn de honderden bedrijven die nu onder de vlag van Kyocera opereren ontstaan, gegroeid en uitgebreid. 25 jaar geleden startte Kyocera op de printingmarkt met de ontwikkeling van printkoppen; ook daar zit die keramische technologie in verwerkt. Voor het eerst gebeurde dat als grote toeleverancier aan andere merken, waaronder Canon, Mimaki en Domino. Met een eigen printerdivisie richtte Kyocera zich tot 2018 vooral op tonergebaseerde printers en multifunctionals voor kantooromgevingen. Ook hierin zitten diverse onderdelen met een keramische toplaag, waardoor bijvoorbeeld de drums in deze printers zeer lang meegaan. Vanwege digitalisering, later nog versterkt door corona, nam het printvolume in dat office-segment af: er werden simpelweg steeds minder printjes uitgedraaid. Kyocera zag in deze digitalisering echter ook een kans: met de ontwikkeling van nieuwe scansoftware en andere nieuwe toepassingen op het gebied van documentmanagement.’

Wolthuis: ‘Duurzaamheid gaat over People, Planet en Profit. Dat wordt bij Kyocera uitgewerkt in werkelijk alle facetten van de bedrijfsvoering: van ontwikkeling en productie tot ketenlogistiek en de omgang met het personeel. Aardig om in dit verband toe te voegen, is dat onze fabrieken al sinds 2013 energieneutraal opereren. Momenteel realiseert Kyocera bij de Japanse fabrieken een drijvend zonnepark, met eigen ontwikkelde zonnepanelen. Hierdoor worden we de komende jaren per saldo zelfs een energieproducent: we verbruiken minder energie dan onze zonnepanelen opwekken.’

Tegelijkertijd verschoof jullie focus naar production printing?

Hendriks: ‘Dat klopt. Wij leverden wereldwijd inktkoppen voor bijna de helft van alle productieprinters, en nog allerlei andere multifunctionals. Wij hadden dus al veel kennis. Waarom zouden we dan niet zelf een productieprinter ontwikkelen? Bij production printing praat je immers nog steeds over grote volumes en groei, onder meer bij segmenten als transactioneel drukwerk en verpakkingen. In 2018 werd de stap genomen met de TASKalfa Pro 15000c als eerste model. De eerste plaatsing van deze highspeed inkjetprinter in Nederland was bij Multi-Post in Dordrecht in 2019 (zie uitgelicht). Inmiddels staan er in Nederland zeven van deze systemen bij vergelijkbare drukkerijen, en wereldwijd 130 tot 140. Nu, postcorona, lopen de orderboeken goed vol. Er zit, ook in Nederland, behoorlijk wat in de pijplijn.’

Voor welk grafisch deelgebied is deze machine bedoeld?

Wolthuis: ‘Deze machine valt in het hoge volumesegment van 100.000 tot een miljoen afdrukken per maand. Denk aan grote mailingen van bijvoorbeeld telecomproviders en verzekeraars, die vaak worden verzorgd door print- en mailbedrijven. Maar denk ook aan coronatestbewijzen, bijsluiters bij farmaceutische producten, bingoformulieren, kladblokken, scheurkalenders, standaard briefpapier en zelfs enveloppen. Ook voor het binnenwerk van bijvoorbeeld schoolboeken is deze productieprinter geschikt.’

Etienne Hendriks (l.) en Erik Wolthuis van Kyocera

Kyocera heeft deze machine gepositioneerd als duurzaam alternatief voor zowel toner printing als offsetdruk. Hoe zit dat?

Wolthuis: ‘De standaard Kyocera-inktkoppen in deze machine gaan zestig miljoen afdrukken mee. Dat is een machine lifetime, je hoeft ze dus nooit te vervangen. De inkt is door Kyocera ontwikkelde, watergedragen pigmentinkt. Hiermee is een groot kleurengamma te realiseren. Verder sluit je de machine aan op het normale 220-Volt netwerk: je hebt hierdoor geen krachtstroom, perslucht en afzuiging nodig. Hierdoor én door de duurzaamheidsbevorderende instellingen in de machinesoftware – zo zet de machine zichzelf uit als hij langer stilstaat – verbruikt deze highspeed inkjetprinter 50% minder energie in vergelijking met de tonersystemen in dit productiesegment. Zeker met de huidige energieprijzen is dat een significant voordeel voor de ondernemer. Natuurlijk gaat inkjet gepaard met een wat hogere aanschafprijs. Afhankelijk van de configuratie ligt de aanschafprijs van de TASKalfa Pro 15000c tussen 180.000 en 220.000 euro. Maar de terugverdientijd is gemiddeld slechts zes tot zeven maanden. Bovendien bevat deze inkjetmachine bijzonder weinig onderdelen die kunnen slijten. Het is dus een heel bedrijfszeker productiemiddel. Dat voedt ook weer die hoge productiviteit, wat zich uit in een lage prijs per afdruk. Dit alles maakt deze inkjetoplossing voor veel print- en mailbedrijven toegankelijk, zeker voor die bedrijven waar in hoofdzaak met toner geproduceerd wordt. Overigens biedt deze machine de gangbare afwerkopties en print hij op papier met een gramsgewicht van 56 tot 360, zonder dat dit de afdruksnelheid beïnvloedt.’

Kan deze machine ook marktaandeel afknabbelen van de offsetdruktechniek, die gepaard gaat met de minder duurzame productie van drukplaten?

Hendriks: ‘Wij zien deze highspeed inkjetprinter niet als een vervanger, maar als een aanvulling voor bedrijven die in offset drukken. Dat zien wij ook bij klanten. De opdrachten met de iets hogere volumes kunnen ze van de offsetpers verplaatsen naar de nieuwe Kyocera inkjetprinter, die hiervoor een geschiktere, duurzamere optie is. Zo kunnen zij op die offsetpers gemiddeld grotere runs draaien en omsteltijden reduceren. Het gevolg is een verbeterde Overall Equipment Effectiveness van het volledige machinepark, en ook weer een vermindering van het gemiddelde energiegebruik in de productie.’

Multi-Post: een tevreden afnemer

De eerste Nederlandse plaatsing van de Kyocera-productieprinter TASKalfa Pro 15000c vond in 2019 plaats bij Multi-Post. Het bedrijf met hoofdvestiging in Dordrecht is actief op het gebied van fysieke- en digitale communicatieverwerking, plastic kaarten, identificatie en security. Een jaar later nam het bedrijf al een tweede Kyocera-machine in gebruik. ICT-manager Frank van Ballegooij verklaart: ‘Deze inkjetprinters produceren enkelzijdig 150 A4 pagina’s in kleur of in zwart per minuut, of dubbelzijdig de helft. Dat past heel goed bij ons werkaanbod. Wij zijn ook heel tevreden over de prijs/kwaliteit-verhouding. De afdrukkwaliteit is top. Wat verder meespeelde in onze keuze, is het lage energieverbruik en de lage CO2-footprint in vergelijking met andere printtechnologieën. Daarnaast is de machine ontzettend betrouwbaar en de service – voor zover we die nog nodig hebben – is goed.’

Tekst: Wim Danhof | Fotografie: Fotografie Lavinia


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kyocera en verscheen ook in PRINTmatters 8. Bezoek de website voor meer informatie.