Abonneren  Inloggen

Roland DG verwerft meerderheidsbelang in Dimense print

1 augustus 2023

Roland DG heeft 50,1% van de aandelen overgenomen van het Litouwse UAB Dimense print, een dochteronderneming van UAB VEIKA, bekend van de digitale print/embossing-oplossing voor de behangindustrie.

‘De digitalisering van het printen van behangpapier is nog niet volledig doorgedrongen in de markt, maar de groeiende vraag naar personalisatie en de aanstaande marktuitbreiding vormen de perfecte gelegenheid voor Roland DG om zijn officiële intrede op de markt te doen. Bovendien heeft deze reliëftechnologie een groot potentieel omdat het textuur en dimensie kan geven aan verschillende gedrukte toepassingen, zoals gipsvormen’, zo licht Roland DG toe.

Printerfabrikant Roland DG wil zijn aanwezigheid op de behangmarkt versterken door DIMENSE™ en Ecodeco™, beide eigen technologieën van UAB Dimense print, verder te ontwikkelen en te ondersteunen. ‘Door gebruik te maken van de technische capaciteiten van UAB VEIKA en deze te combineren met de productie-expertise en het wereldwijde verkoopnetwerk van Roland DG, willen we de ontwikkeling en verkoop stimuleren van unieke en hoogwaardige nieuwe digitale printoplossingen en de markt verder uitbreiden.’

Unieke structuurprint

Familiebedrijf VEIKA werd in 1991 opgericht in Vilnius, Litouwen en produceert een breed scala aan materialen voor de behangindustrie. Sinds 2012 is de focus verschoven naar digitaal printen en begon de productie van solvent-inkjetprinters en PVC-behang. Door het uitvinden en patenteren van Ecodeco™, een weekmakervrije basis voor de traditionele productie van warm reliëfbehang, is het bedrijf inmiddels PVC-vrij. De digitale oplossingen van VEIKA omvatten ook de DIMENSE™, een hypermoderne grootformaat inkjetprinter, die veel erkenning heeft gekregen voor zijn unieke structuurprintcapaciteit, milieuvriendelijke inkten en substraat, en het faciliteren van originele expressieve ontwerpen bij het printen van behang.

Door de overname van de printaandelen van UAB Dimense krijgt Roland DG toegang tot de gecombineerde inkt- en behanggerelateerde technologische capaciteiten van het bedrijf en zijn moederbedrijf, UAB VEIKA.

Krachten bundelen

‘Ik herinner me nog levendig de dag dat ik de behangoplossing van DIMENSE voor het eerst zag in 2019’, zegt Kohei Tanabe, President en Representative Director van Roland DG Corporation. ‘Deze aankondiging markeert een gedenkwaardige samensmelting van onze missie, "Nieuwe kansen bieden aan de samenleving door middel van digitale technologie", en ons doel, "To Empower Creativity and Excitement Worldwide", met DIMENSE’s unieke en innovatieve digitale embossing printoplossing. Tijdens de onderhandelingen voelde ik de wens om de krachten met hen te bundelen en wereldwijd enthousiasme op te wekken. Roland DG is consequent gegroeid door digitalisering en marktcreatie. Nu ben ik vereerd om samen verder te gaan en de markt voor reliëfdruk, inclusief behang, te stimuleren door de overname van UAB Dimense print-aandelen.’

‘VEIKA en Roland DG zijn zakenpartners sinds 2015’, zegt Aleksey Etin, CEO van UAB VEIKA. ‘Ik geloof dat dit gezamenlijke avontuur met Roland DG een geweldige kans zal zijn om te profiteren van het beste dat de twee bedrijven hebben: Roland DG's expertise in printerontwikkeling en distributiemogelijkheden over de hele wereld en VEIKA's knowhow op het gebied van inkten en mediaontwikkeling. Dankzij dit partnerschap kunnen we de voortgang van de DIMENSE™- en Ecodeco™-technologieën versnellen en ze naar een nieuw niveau tillen. Het is een grote eer om het vertrouwen te krijgen van zo'n uitstekende partner als Roland DG en ik ben erg blij dat we tot deze overeenkomst zijn gekomen. Ik denk dat iedereen er baat bij zal hebben, ook onze gewaardeerde partners, klanten en leveranciers.’


Geen grafisch nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters