Abonneren  Inloggen
Van onze partner KYOCERA Document Solutions

De Bondt grafimedia communicatie over Kyocera: ‘Verbluffend mooie kleurkwaliteit’

14 maart 2024

Een jaar terug verving De Bondt grafimedia communicatie in Barendrecht een van zijn tonerprinters door een Kyocera TASKalfa Pro 15000c inkjetprinter. Die productieprinter bevalt qua outputkwaliteit en -volume, kostenniveau en service zo goed dat er gekeken wordt naar een tweede inkjetmachine van Kyocera. Waarom switcht deze 45 man tellende (offset)drukkerij voor het printwerk van toner naar inkjet? En waarom dan Kyocera? Mooie vragen voor directeur Peter de Bondt en manager print Hans van Ledden.

Op de eerste werkdag van het jaar is er in het pand van het 90-jarige familiebedrijf De Bondt grafimedia communicatie weinig te merken van de vakantie waar op dat moment nog vele Nederlanders van genieten. Er is heel wat personeel aan het werk en de machines draaien, zowel offsetpersen, printers als nabewerking. Over dat laatste zegt Hans van Ledden tijdens de rondleiding dat ze zoveel mogelijk in eigen huis produceren. Er wordt wel uitbesteed, maar voornamelijk binnen een partnernetwerk.

Directeur/eigenaar Peter de Bondt daarover: ‘De laatste 20 jaar concentreren wij ons op producties voor grotere klanten. Dat betekent veel continue inzet op certificeringen, duurzaamheid en automatisering, waarvoor we zelfs eigen programmeurs hebben. Dat specialisme leidt ons naar klanten door het hele land, van Groningen tot Maastricht. Daarvoor tuigden wij voor de relatief kleine opdrachten een partnerconstructie op. Als een klant in Limburg een paar posters nodig heeft, levert zo’n samenwerking de snelste en meest efficiënte levering op.’

Offset- en inkjetpersen

Het drukwerkpakket vanuit de klanten is divers, qua productsamenstellingen en hoeveelheden. Dat is de reden dat er bij de Barendrechtse grafimedia-onderneming zowel offsetpersen draaien als ook tonerprinters én de Kyocera inkjetprinter. 30% van de drukwerkomzet is nu print, maar dat blijft groeien. De Bondt: ‘We blijven een drukkerij, maar ik zie wel dat print steeds meer toeneemt.’ De keuze voor het juiste productiemiddel heeft met oplage te maken, maar uiteraard ook met personaliseren. En kleurkwaliteit. Opdrachtgevers zien (uiteraard) graag dat hun uitingen qua kleur consistent zijn. Je kunt veel met kleurmanagement, maar er zijn grenzen. Een voorbeeld: het komt regelmatig voor dat er van bepaalde opdrachten, nadat ze eerst in offset zijn gedrukt, kleinere nabestellingen komen. In oplages waarvan duidelijk is dat het eigenlijk geen offsetopdracht is. Productie in toner blijkt dan qua kleur te afwijkende resultaten op te leveren.

Peter de Bondt (l.) en Hans van Ledden (r.) werden bij het onderzoek voor de investering in de Kyocera productieprinter bijgestaan door Jurriën Blom, directeur en mede-eigenaar van AB Doc Solutions, dat meer dan 30 jaar ervaring heeft in de grafische industrie en de enige dedicated NL-dealer is voor Kyocera inkjetproductie-printoplossingen.

Print moest in offsetkwaliteit

Voor de beslissers bij De Bondt was dat reden voor een oriëntatie, ook bij leveranciers van inkjetproductiemiddelen. Inkjet kan qua printresultaat wedijveren met offset, in ieder geval gelijkwaardige kleurkwaliteit produceren. De Bondt en Van Ledden spraken diverse partijen en eindigden hun zoektocht bij AB Doc Solutions dat dedicated NL-dealer is voor Kyocera inktjetproductie-printoplossingen. De Bondt: ‘We hebben veel testen gedaan, waarbij we zagen dat de kleureigenschappen van inkjet en offset dicht bij elkaar komen, een perfecte match. Er kwamen verbluffend mooie resultaten van de Kyocera TASKalfa Pro 15000c inkjetprinter. Die kleurkwaliteit gaf de doorslag om te investeren in inkjet.’

Duurzaamheid van essentieel belang

Van Ledden: ‘Er zijn nog meer voordelen van deze Kyocera inkjetprinter. Binnen onze klantenkring is duurzaamheid van essentieel belang. We streven ernaar dat productie volledig circulair wordt. Alles wat erbij gebruikt wordt, zoals papier en inktresten, moet allemaal recyclebaar zijn. Deze machine levert wat dat betreft een hele goede prestatie. Ook heeft de Kyocera een veel lager stroomverbruik dan bijvoorbeeld de tonerprinters die heel heet moeten zijn. Een groot deel van de machine is opgebouwd uit gerecycled materiaal. Dat levert een lage voetafdruk op.’

De Bondt vervolgt: ‘Los daarvan is de printer makkelijk bedienbaar en hoef je geen extra investeringen te doen voor krachtstroomaansluiting en afzuigsystemen. De machine hoeft maar tot 50 graden opgewarmd te worden. Dat zorgt voor een prettigere werkomgeving en is ook fijner voor het papier. En hij is veel sneller. We kunnen nu ook makkelijker werk van offset naar print overhevelen, dankzij die kleurkwaliteit. Financieel is het voor ons gunstig dat we bij Kyocera niet per tik betalen, maar alleen voor wat we aan inkt verbruiken.’

Nu ook voor gestreken papier

De Kyocera TASKalfa Pro 15000c inkjetprinter die in Nederland bij onder meer De Bondt draait, print uitsluitend op ongestreken papiersoorten. Maar de research en development-medewerkers bij Kyocera production printing zitten niet stil. De onderneming ziet grote kansen voor hun inkjetaanbod in het printsegment, maar zeker ook in het offsetsegment. Voor grafimedia-ondernemers die inzien dat inkjet een deel van het offsetpakket voordeliger kan vervangen, is er vanuit Kyocera interessant nieuws. Er is nu een met de TASKalfa 15000c vergelijkbare printer van Kyocera op de markt – in Duitsland is zo’n machine in werking te zien – die ook geschikt is voor gestreken papiersoorten.

Komt er een tweede Kyocera bij De Bondt?

Peter de Bondt laat zich niet uit over eventuele interesse in zo’n Kyoceraprinter voor gestreken papiersoorten, maar zijn tevredenheid over Kyocera onderstreept hij wel. ‘We zijn zo tevreden over de kwaliteit en service van Kyocera dat we ons oriënteren op een extra investering in Kyocera-apparatuur.’

Duurzame machine

De Kyocera vellen-inkjetprinter TASKalfa Pro 15000c gebruikt watergebaseerde fullcolour-pigmentinkten met een resolutie tot 1.200 dpi, kan formaten aan van A6 tot SRA3 (zelfs banners tot 1.200 mm zijn mogelijk), en kan media verwerken van 56 tot 360 grams. Je kunt er tot 10.560 A4-images per uur mee draaien. Daarmee is een productievolume van 1 miljoen A4-afdrukken per maand mogelijk.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van de Kyocera TASK- alfa Pro 15000c voor jouw organisatie ontvangen? Vraag dan een pakket printvoorbeelden aan.

Foto boven: Peter de Bondt, directeur/eigenaar (r.) en Hans van Ledden, manager print, bij de Kyocera fullcolour-velleninkjetprinter TASKalfa Pro 15000c. De mannen zijn zo enthousiast over de machine en de service dat ze zich oriënteren op uitbreiding met nog een Kyocera inkjetprinter.

Tekst: Robbert Delfos | Foto’s: Pim Ras